CRASSULA OVATA

Njega sukulenata

Sukulenti su jako voljene biljke na našem području te je brojna zajednica ljubitelja koji razmjenjuju informacije, savjete pa i same biljke.

Osim njihove ljepote, razlog tome je što su to jednostavne biljke, lagane za njegu i neće im smetati da ih povremeno zaboravimo.

Nekoliko je ipak detalja na koje bi bilo odlično da pripazimo.

Supstrat

Sukulenti su biljke koje imaju većinom plitko nježno korijenje i ne vole zbijenu gustu zemlju. Prilikom presađivanja, najbolji izbor je supstrat za sukulente i kaktuse koji im najčešće odlično odgovara. Drugi način je da pomiješamo zemlju za lončanice s perlitom što će je učiniti propustnijom za vodu. Na dno posude stavimo drenažu u obliku šljunka ili glinopora što će omogućiti da višak vode otječe bez da pretjerano natapa korijenje.

Zalijevanje

Prilikom zalijevanja sukulenata najbolje je da se koristimo vodom koja je odstajala 24 sata ili kišnicom. Idealna metoda za zalijevanje sukulenata je „soak&dry“. To je metoda kojom biljku stavimo u vodu te pričekamo 20 minuta do pola sata dok zemlja u potpunosti ne upije vodu. Prikladan način je da ulijemo biljki vodu u tanjurić i pričekamo da ona povuče vode koliko joj treba. U slučaju malih biljaka plitkog korijenja te ovisno o veličini posude i dostupnosti možemo uliti vode i od gore čiji će višak opet iscuriti u tanjurić. Na ovaj se način stimuliraju biljke da razvijaju dublje korijenje prema dnu posude što će im omogućiti bolju iskoristivost vode prilikom zalijevanja. Pripazimo da ako se supstrat pretjerano osušio i stvrdnuo poput kamena da biljka vjerojatno neće moći upiti vodu. Nakon tog obilnog zalijevanja sukulente nije potrebno zalijevati dok god se supstrat u potpunosti ne osuši. To ovisi o nekoliko čimbenika kao što je vrsta sukulenta, veličina posude i godišnje doba, no možemo reći da je potrebno barem tjedan dana, a nekima treba i do mjesec dana. Ne prskajmo sukulente po listovima i ne prskajmo zemlju.

Položaj

Sukulenti vole sunce! To ne znači da je dobro biljku odmah nakon kupnje smjestiti na direktno sunce (link adaptacija nakon kupnje). No vremenom sukulenti su one biljke koje će moći izdržati ljeto na sunčanom južnom balkonu i pritom izgledati fantastično. Boja sukulenata sugerira koliko sunca preferiraju pa tako oni jačih nijansi ljubičaste, narančaste i crvene vole jače svjetlo. Prednost sukulenata je što u situacijama koje su im stresne, primjerice jako niske temperature ili izrazito visoke temperature reagiraju još življim i žarkijim bojama te izgledaju neodoljivo.

Sukulenti su biljke koje divno pristaju u kamenjare i mediteranske vrtove gdje u južnim krajevima mogu ostati ponegdje i cijele godine, dok u sjevernim postoji opasnost od smrzavanja. Neki sukulenti, kao što su razne havorcije (genus Haworthia) više odgovaraju sobnim uvjetima nego vanjskim, a ne treba im ni previše svjetlosti.

Njega

Kod nekih sukulenata, primjerice eševerija (eng. Echeveria) tijekom rasta s donje strane listova ostaju smežurani i suhi listovi koje je bolje odstraniti da bi biljka izgledala ljepše i bila otpornija na štetnike.

Nametnici

Najčešći nametnici koji napadaju sukulente su vunaste uši (eng. mealy bug). Možemo ih primjetiti kao male bijele nakupine poput pamuka ili vune kojima su omiljeni najnježniji mladi dijelovi biljaka. Jako im odgovara suh zrak, a uzrokuju nepravilan razvoj biljke te je jako iscrpljuju. Preporučljivo je češće pregledati biljke da bi uočili nametnike na vrijeme. Kad se pak uoče nametnici, možemo biljku odvojiti od ostalih biljaka da se uši ne šire dalje. Biljne dijelove koji su zaraženi možemo ili odstraniti ili ako to nije moguće možemo uši poprskati 70% etilnim alkoholom te ih potom odstraniti štapićem za uši. Alkohol nije štetan za biljke. Baš poput nas, biljke su manje otporne na štetnike kad se nalaze u stresnim uvjetima, zato pripazimo da se za biljke brinemo na odgovarajući način.

Napomena

Dosta sukulenata su osjetljiviji na nametnike u razdoblju cvatnje, zato ako nismo neki ljubitelj njihovih cvjetova, možemo slobodno otkinuti cvjetnu stapku, te na taj način biljka neće trošiti energiju na cvatnju i biti osjetljiva na napad ušiju.Translate »

Pretplati se na Newsletter!

Želiš li dobiti kupon od 10% za svoju sljedeću kupnju i biti u tijeku s novostima iz Zen Gardena?

Ostavi svoje podatke dolje, a kupon stiže na tvoj mail.

Hvala na prijavi! Kupon stiže na tvoj mail.