Od plant killera do iskusnog ljubitelja biljaka u par jednostavnih koraka

Svi jako jako volimo biljke, no da bi one još dugo krasile naš dom potrebno je da izbjegnemo neke početničke pogreške:

1. Još ću je malo zaliti.

Jep, najbrži put do smeća je tako što zalijevamo biljku više nego je optimalno. Informirajmo se o tome koliko određena biljka traži zalijevanja na uputama koje su stigle sa njom, internetu ili nekoj od zgodnih aplikacija za njegu biljaka. No, zalijevanje ovisi i o položaju na kojem se nalazi naša biljka u stanu. Zato nije dovoljno slijediti upute već prije svakog zalijevanja provjerimo je li se gornji sloj zemlje osušio pa tek onda zalijemo biljku. Biljku je bolje jednom obilno zaliti te pričekati pola sata da se višak vode ocijedi u tanjurić te da biljka upije koliko je potrebno, ovom metodom biljku potičemo na zdraviji razvoj korijena. Ukoliko biljku zalijevamo malim količinama vode, a vrlo često tada se korijen razvija plitko.

2. Biljke vole sunce pa ću staviti svoju biljku tamo gdje ima najviše sunca.

Bolje ne. Većina sobnih biljaka voli neizravnu svjetlost, a direktno sunce im čak može izazvati one ružne smeđe opekline na lišću. Postoje određene vrste biljaka koje vole direktno sunce, kao što su neke vrste sukulenata, ali kad se radi o sobnim biljkama to je više iznimka nego pravilo.

Dakle, svjetlost da, sunce ne!

3. Mislim da joj treba veća posuda.

Kad presađujemo biljke, presadimo je u posudu koja je 1-2 cm veća od one u kojoj je biljka sada. Presađivanje u jako veliku posudu uzrokuje da se voda dulje zadržava jer biljka ne može apsorbirati toliko vode čega je česta posljedica truljenje korijena. Zato veće nije nužno i bolje. Makar žive u sobnim uvjetima, većina sobnih biljaka ipak prati godišnja doba zbog čega blago sporije rastu zimi, te ubrzavaju s proljećem. Zbog toga je proljeće idealno doba za presađivanje.

4. Možda da je stavim tu, a za par dana shvatim da je bolje ipak tamo, ma ne, prebacit ću je ipak u ured.

Biljke ne vole previše premještanja i ako im pronađemo neki položaj koji im odgovara držimo ga se.

5. Stav: „Ja ubijem sve biljke.“

Obzirom da čitaš i učiš o biljkama znači da imaš interes i ljubav prema njima. To je sve što je potrebno, a iskustvo će doći vremenom. Čak i najveći stručnjaci povremeno izgube koju biljku i to je sasvim normalno.Translate »

Pretplati se na Newsletter!

Želiš li dobiti kupon od 10% za svoju sljedeću kupnju i biti u tijeku s novostima iz Zen Gardena?

Ostavi svoje podatke dolje, a kupon stiže na tvoj mail.

Hvala na prijavi! Kupon stiže na tvoj mail.