Što nakon kupnje biljke?

Stigao je tvoj novi zeleni mezimac! Vidiš svoje nove biljke u pošiljci i pitaš se kako je najbolje postupati dalje sa njima. Baš kao i nama, svaka selidba je biljkama blago stresna, zato im pokušajmo što više olakšati taj period, a one će nam uzvratiti svojom ljepotom koje unose u prostor.

1. Pakiranje

Kad ti stigne pošiljka s biljkama otvori je isti dan, nemoj da tvoje biljke nepotrebno ostaju u zatvorenoj kutiji dulje nego je potrebno. Pažljivo raspakiraj sve biljke i pregledaj jesu li oštećene prilikom transporta. Ukoliko ima oštećenih listova, odstrani ih. Skini sav papirnati materijal koji je korišten za zaštitu biljke prilikom transporta.

2. Upute

Sa svakom biljkom iz Zen Garden trgovine stižu i upute o njezi. Pažljivo ih prouči te provjeri koji položaj najbolje odgovara biljci i koliko je često trebaš zalijevati. Provjeri je li gornji sloj zemlje suh ili vlažan. Ukoliko je suh (što je optimalno za transport) tada možeš zaliti svoju biljku te poprskati njene listove ukoliko se radi o biljci koja voli višu vlažnost zraka.

3. Položaj

Nakon kupnje i preseljenja u tvoj dom biljka tijekom 2 tjedna prolazi period adaptacije. Ne stavljaj je na direktno sunce već na umjereno osvjetljeno mjesto pa makar se radilo i o vrsti koja preferira jaču svjetlost. U periodu adaptacije idealna je neizravna svjetlost.

4. Ne presađuj biljku odmah

Ukoliko ti se učini da je biljci potrebna veća posuda, ne presađuj je odmah čim stigne, pričekaj da se biljka prilagodi na nove uvjete u tvom domu kroz 2 tjedna adaptacije. Nakon toga, biljku možeš presaditi, a idealno godišnje doba za presađivanje je proljeće. Kad presađujemo biljku onda to radimo u posudu koja je 1-2 cm u promjeru veća od dosadašnje posude, nije preporučljivo biljku presaditi u jako veliku posudu jer tad neće moći apsorbirati vodu prilikom zalijevanja što može uzrokovati truljenje korijena.

5. Što još očekivati?

Ukoliko je biljka svejedno razvila žuti list ili pak odbacila jedan list to je posve očekivano jer biljka tako uobičajeno reagira na stresne situacija kao što je selidba. Također, ne očekuj da će biljka odmah početi intenzivno rasti nakon dolaska u tvoj dom. Dopusti joj da se prvo aklimatizira.

Sretno i uživaj!Translate »

Pretplati se na Newsletter!

Želiš li dobiti kupon od 10% za svoju sljedeću kupnju i biti u tijeku s novostima iz Zen Gardena?

Ostavi svoje podatke dolje, a kupon stiže na tvoj mail.

Hvala na prijavi! Kupon stiže na tvoj mail.