Terarij

Terariji su samoodrživi ekosustav unutar zatvorene staklene posude. Oni su vrtovi u malom i odlični su za one biljke koje vole visoku vlažnost zraka.

Svaki Zen Garden terarij je unikat i izrađen s velikom ljubavlju.

1. Gdje?

Terarij stavimo na mjesto gdje ima dosta svjetlosti, ali ne i direktnog sunca. Ne postavljajmo ga u blizini radijatora ili drugog izvora topline jer će to uzrokovati pretjerano zagrijavanje unutar staklene posude te oštetiti biljke. Povremeno ga možemo rotirati da bi sve biljke bile jednako izložene svjetlosti.

2. Voda?

Terarij se zalijeva rijetko, dovoljno je svakih nekoliko mjeseci poprskati ga destiliranom vodom te potom ostaviti terarij otvoren da višak vode izađe iz posude. Destilirana voda je bolja od obične vode iz slavine jer neće ostaviti tragove kamenca na posudi. Ukoliko se mahovina osuši ili se zemlja čini blijeda i suha to je znak da je terarij potrebno zaliti.

3. Zrak?

Jednom tjedno ili rjeđe otvorimo i prozračimo svoj terarij na pola sata da zrak procirkulira u njemu. Terarij ne treba predugo ostajati otvoren. Ukoliko je terarij često zamagljen ili se voda pojačano kondenzira na stijenkama slobodno ga prozračimo.

4. Čišćenje?

Ukoliko je moguće možemo odstraniti smeđe i otpale listove iz terarija. Ako nije, nema brige, svaki terarij je obogaćen jako malim organizmima skokuncima koji preuzimaju čišćenje odumrlih biljnih dijelova. Na taj način oni zatvaraju prirodni krug u terariju te omogućuju samoodrživost ovog mini ekosustava.

5. Uživajmo!

Terarij je živahni ekosustav u kojem se stalno nešto mijenja i raste. Ne zaboravimo odvojiti vrijeme da provirimo što se unutra događa te na trenutak odlutamo tim livadama mahovine u neki drugi svijet.Translate »

Pretplati se na Newsletter!

Želiš li dobiti kupon od 10% za svoju sljedeću kupnju i biti u tijeku s novostima iz Zen Gardena?

Ostavi svoje podatke dolje, a kupon stiže na tvoj mail.

Hvala na prijavi! Kupon stiže na tvoj mail.